Η Βενεζουέλα λέει ότι απέτρεψε «ένοπλη» εισβολή από την Κολομβία

Ξημερώματα Κυριακής, λέει η Βενεζουέλα, έγινε η απόπειρα εισβολής μέσω θαλάσσης από την Κολομβία, ενορχηστρωμένη από τις ΗΠΑ. Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Νέστορ Ρεβερόλ στην κρατική τηλεόραση, ομάδα ενόπλων προσπάθησε να αποβιβαστεί μέσα στο σκοτάδι με ταχύπλοα κοντά στο λιμάνι Λα Γκουάιρα, 30 χιλιόμετρα από το Καράκας.

Χαρακτηρίζοντας τους «τρομοκράτες μισθοφόρους», ο Ρεβερόλ υποστήριξε ότι στόχος τους είναι «να δολοφονήσουν ηγέτες της επαναστατικής κυβέρνησης» και να πυροδοτήσουν πραξικόπημα. Η επιχείρηση, είπε, βρίσκεται σε εξέλιξη και μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλες συλλήψεις.

Αργότερα, το νούμερο δυο στην ιεραρχία του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος, Ντιοσντάντο Καμπέλο, ανέφερε ότι οκτώ άτομα σκοτώθηκαν- μεταξύ αυτών ένας πρώην λοχαγός του στρατού συνεργάτης του στρατηγού Κλίβερ Αλκαλά, ο οποίος πριν δυο χρόνια διέφυγε στην Κολομβία και πρόσφατα είχε παραδεχθεί ότι σχεδίαζε εισβολή στη Βενεζουέλα. Ο Καμπέλο, υποστήριξε ότι ένας από τους δυο συλληφθέντες είναι Βενεζουελάνος, που «παραδέχθηκε ότι εργαζόταν για λογαριασμό της αμερικανικής υπηρεσίας κατά των ναρκωτικών».

Το περιστατικό έγινε ένα μήνα μετά την παράδοση του απόστρατου στρατηγού Αλκαλά στις αμερικανικές αρχές, μετά την δήλωση του ότι «σχεδίαζε στρατιωτική επιχείρηση κατά της δικτατορίας του Μαδούρο» από στρατόπεδα στην χερσόνησο La Guajira. Η συνωμοσία αυτή κατέρρευσε όταν η αστυνομία της Κολομβίας εντόπισε φορτίο με ημιαυτόματα, κράνη και γυαλιά νυχτερινής οράσεως, ενώ οι ΗΠΑ διέψευσαν φυσικά την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου.

Αυτό που υποστηρίζει τώρα το Καράκας είναι ότι το επεισόδιο τα ξημερώματα είναι μέρος της ίδιας συνωμοσίας. «Η υπόλοιπη ομάδα συνέχισε με το σχέδιό της» υποστήριξε ο Καμπέλο.

Με την ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Βενεζουέλας να κλιμακώνεται, τον Μάρτιο το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορίες στον Μαδούρο και δεκάδες συνεργάτες του για σχέσεις με την «ναρκο-τρομοκρατία» και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, προσφέροντας αμοιβή 15 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που μπορεί να οδηγήσουν στη σύλληψη του προέδρου της χώρας.

Τον περασμένο μήνα, η Ουάσιγκτον έστειλε πολεμικά πλοία κοντά στις ακτές της Βενεζουέλας για να σταματήσει αυτούς που ο πρόεδρος Τραμπ έχει αποκαλέσεις «καρτέλ, εγκληματίες, τρομοκράτες και άλλους μεγάλους παίκτες» οι οποίοι, σύμφωνα πάντα με τον Λευκό Οίκο, εκμεταλλεύονται την κρίση της πανδημίας για να διακινήσουν ναρκωτικά στις ΗΠΑ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί